Lore Bistroo – vakariņas Tallinas kuģubūvē
Kaut arī šobrīd esam pieraduši pasūtīt ēdienu ar piegādi, sākām vairāk gatavot mājās un daudziem restorāna apmeklējums šķiet par sapni, tas tomēr paliek par īpašu pieredzi, kas saistās ar daudzām niansēm un sajūtām. Mūsu Igaunijas kaimiņu restorānā Lore Bistroo apmeklētāju sagaidīs ne tikai garšas piedzīvojums, bet arī estētiski atmosfēriska bauda.
Restorāns Lore Bistroo atrodas Tallinas ziemeļu daļas Kalamajas apkaimē. Šodien tas ir viens no galvaspilsētas visstraujāk augošajiem rajoniem. Vietējo vēsturisko mazstāvu koka māju un industriālo būvju mūsdienu jaunie iemītnieki ir hipsterīgas kafejnīcas, bāri un laikmetīgās mākslas galerijas.
Lore Bistroo atrodas Noblessner ostas teritorijā, kur joprojām notiek dažādi būvniecības un labiekārtošanas darbi. Neskatoties uz to, apkaime jau ir kļuvusi par populāru un iemīļotu pilsētnieku brīvā laika pavadīšanas vietu. Pats restorāns tika iekārtots bijušajā kuģu būvētavā, kas atrodas pie piestātnes. Tāpēc vasarā labākie galdiņi atrodas tieši pie ūdens, kas ļauj baudīt saulrietu “pirmajās rindās”, savukārt, aukstajā gadalaikā iekārojamākās vietas ir iekšā, kamīna tuvumā.
Bistro atmosfēra un interjera dizains ir vietējās mākslinieces un dizaineres Maritas Ilisonas (Marit Ilison) veikums. Restorānu dibināja Igaunijas atzītais vīnzinis un restorātors Kristiāns Peēskes (Kristjan Peäske) un šefpavārs Jannos Lepiku (Janno Lepiku), ar kuriem Ilisona bija iepriekš strādājusi pie restorāna Umami un vīna bāra Pazzo. Šajā projektā autorei izdevās apvienot rūpnieciskus un klasiskus elementus: rakstainu grīdu, keramikas flīzes siltajos toņos, koka virsmas, mīkstu samtu un divpusēju kamīnu. Kopā tas radīja mājīgu, netveramu atmosfēru. “Papildus ēdienam mana vēlme bija sagādāt patīkamu ceļojumu apmeklētāju redzes un taustes maņām,” saka Ilisona. Bistro griestos tika saglabātas oriģinālās ventilācijas caurules, bet pašā telpas vidū paceļas industriāla siena ar autentisku virsmu. Visas mēbeles tika izgatavotas pēc pasūtījuma, un, baudot vakariņas, ir patīkami paturēt prātā faktu, ka atrodies vecā zemūdeņu rūpnīca.
Veidojot restorāna telpu, radās jautājums par to, kā pārvērst divas atsevišķas zāles par vienu veselumu un savstarpēji integrēt virtuvi un ēdamzāli. Tika nolemts par labu atklātai telpai (open space), tādā veidā saglabājot telpas plašumu un virtuves pārredzamību restorāna viesiem. Savā ziņā, tas ļauj apmeklētājiem piedalīties ēdiena gatavošanas procesā. Dizaineres izveidotā vinota telpa ar vairākām pasaulēm tajā, sniedz viesiem iespēju pētīt un atklāt, gūt pieredzi ar visām maņām.
Strādājot pie Lore Bistroo, dizaineres mērķis bija veidot holistisku pasauli, kas ļauj piedzīvot pilnu pozitīvu sajūtu spektru. Tas bija sasniegts pilnībā, ko vēl jo vairāk to apstiprina fakts, ka 2020.gadā Lore Bistroo kļuva par vienīgu restorānu, kas tika nominēts ikgadējai Igaunijas Interjera arhitektu asociācijas godalgai.