Šovasar, 7. jūlijā Rīgas klusajā centrā atvērusies Latvijā pirmā bezglutēna maiznīca “Better Bread”. Maiznīcas īpašnieki ir Aļona un Sergejs Stepanovi, kuri idejai par pašiem savu bezglutēna maiznīcu Rīgā iedvesmojās, kad pirms vairākiem gadiem uzsāka veselīgu dzīvesveidu.
“Pašiem savas bezglutēna maiznīcas atvēršana ir bijis mūsu sapnis jau vairākus gadus. Viss sākās pašmāju virtuvē, kad atteicāmies no kviešiem savā ēdienkartē un, apceļojot pasauli, sākām pamanīt, cik daudz bezglutēna iespēju ir ārzemēs. Ar laiku nolēmām šo ideju ne tikai atvest, bet arī īstenot mājās. Kad lēmums tika pieņemts, sākām apmeklēt vairākus bezglutēna maizes un kafijas kursus Itālijā, Anglijā un Vācijā. Tagad, pēc pāris gadu ilga remonta un plānošanas, beidzot esam gatavi visus uzņemt mūsu mazajā, bet mājīgajā sirdsvietā Rīgas klusajā centrā. Apmeklēt mūsu maiznīcu aicinām gan bezglutēna dzīvesveida piekritējus, gan tos, kuri vienkārši vēlas nogaršot pašceptu maizīti vai kādu konditorijas gardumu,” stāsta “Better Bread” vadītāja un maizes cepēja Aļona.
“Better Bread” piedāvājumā ir bezglutēna maize, dažādi konditorejas izstrādājumi un kafija. Tā ir 17 kvadrātmetru atvērta tipa maiznīca, apmeklētājiem sniedzot iespēju maizes gatavošanas procesu pieredzēt uz vietas. Maiznīcas interjera autori ir arhitektūras un dizaina studija “STUDIO PILENS” (Santa un Mārtiņš Pīlēni), bet zīmola identitāti izstrādājusi “Overpriced” dizaina aģentūra sadarbībā ar burtu dizaineri Evu Abduļinu.
“Maize ar sviestu un sāli. Maize ar medu. Silta, tikko cepta maize. Vai grauzdēta. Maize rada māju un drošības sajūtu. Tāds ir arī Better Bread interjers. Kad pirmo reizi tikāmies ar Aļonu un Sergeju, sapratām, ka arī mums šis projekts būs sirdslieta. Tas apvieno tradicionālo un mūsdienīgo. Tā ir atvērta tipa maiznīca, kurā modernas, rūpnieciskas metāla krāsnis iesēdinātas starp tādām mūžīgām vērtībām kā koks, marmors un terrakota, radot izcilu simbiozi. Mēs gribam, lai ienākot pēc maizes, pircējs sajūt saules pielietu pļavu, no kuras nāk nobrieduši graudi, kas pārtapuši miltos. Visi šie toņi ir sastopami mūsu interjerā. Iedvesma noteikti meklējama tradicionālajās franču bulanžērijās, ir arī atsauces uz itāļu brasserie tipa ēstuvēm, izmantojot spoguļu paneļus, savukārt gaismekļi un mēbeles ir industriālas un modernas.”
Interjerā izmantoti zīmola Frama sienas gaismekļi un augstie krēsli, &Tradition gaismekļi, String sienas plaukti un virtuves zona, Fornace Brioni flīzes un Kvadrat aizkari.
“Vēl pirms sākām strādāt ar Sergeju un Aļonu, sekojām līdzi maiznīcas tapšanai un iemīlējām autentiskumu it visā — flīžu izvēlē, miltu atlasē un kafijas pupiņu meklējumos. Tapēc arī grafiskajam risinājumam bija jāsakņojas šādā pārliecībā. Iedvesmojāmies no tradicionālajiem tipografikas un skatlogu noformējuma piemēriem — ekspresīvām izkārtnēm, ar roku krāsotiem logo, cenām un spoguļa menu. Papildus tipografikai vidē, identitāti veidojām patiesu pret procesu — materiālos izmantojot daudz personīgā arhīva foto, custom rokraksta burtveidolu un pāris jau interjerā esošos dzeltenos akcentus. Šāds risinājums saspēlē ar skulpturālajām maizes formām un eleganto interjeru rada mājīgu atmosfēru un uzsver roku darbu, par ko paši esam ļoti priecīgi,” stāsta Eva Abduļina.
“Better Bread” bezglutēna maiznīca atrodas Rīgā, Dzirnavu ielā 31, tās darba laiks darba dienās ir no plkst. 08.30 līdz plkst. 18.00, sestdienās no plkst. 09.00 līdz plkst. 16.00. Izcenojumu un papildu informāciju var atrast “Better Bread” mājaslapā www.betterbread.lv, kā arī, sekojot līdzi “Better Bread” publicētajai informācijai Instagram un Facebook sociālo mediju platformās.
Foto: Reinis Hofmanis