RESTORĀNS ALCHEMIST – 5 MAŅAS, 5 STUNDAS, 50 GARŠAS
Mūsdienu izsmalcināto publiku pievilina arvien neparastāki vizuālie un gastronomiskie piedzīvojumi, tādēļ restorāni cenšas kļūt par kaut ko vairāk nekā tikai izsalkuma remdēšanas vietām. Ekscentriskam interjeram, fascinējošiem skatiem un inovatīvai koncepcijai ir tikpat svarīga nozīme kā pasaulslavenu šefpavāru piedāvātam izsmalcinātam kulinārijas baudījumam. Jaunās paaudzes restorāns – tā ir unikāla, iesaistoša pieredze, vieta, kas aicina apmeklētājus izdzīvot stāstu, iedarbojoties uz itin visām maņām. Tieši šāds notikums ir vakariņas restorānā Alchemist, kas ir kļuvis par īstu Kopenhāgenas vizītkarti un pārspēj visdrosmīgākās augstās virtuves cienītāju un dizaina gardēžu cerības.
Kulinārijas jomai un restorānu biznesam piemīt savas tendences, taču arī ārpus tām mēdz dzimt pavisam negaidītas novatoriskas idejas. Viena no tādām ir holistiskās virtuves koncepcija. Pirmoreiz šo koncepciju pirms dažiem gadiem formulēja dāņu šefpavārs un restorāna īpašnieks Rasmuss Munks (Rasmus Munk). 2015. gadā viņš atvēra pirmo Alchemist restorānu, bet 2019. gada jūlijā koncepcija tika iedzīvināta praksē jaunās plašākās un stilistiski pārdomātās telpās. Nestandarta pieejas un drosmīgo risinājumu dēļ jau četrus mēnešus vēlāk Alchemist Dānijā tika atzīts par gada restorānu, bet vēl pēc trim mēnešiem – izpelnījās divas Michelin zvaigznes.
Droši vien daudziem holisma koncepcija ir pazīstama filozofijas, psiholoģijas vai medicīnas kontekstā kā ideja par visu kāda konkrēta veseluma daļu vienotību. Bet ko nozīmē holistiska pieeja maltītes ieturēšanai? Tās uzdevums ir aktualizēt un paplašināt izpratni par vakariņu jēdzienu kopumā. Saskaņā ar definīciju šādai maltītei ir daudzslāņu struktūra, un tā ietver ne tikai gastronomijas, bet arī mākslas, teātra, zinātnes, tehnoloģiju un dizaina pasaules elementus. Šīs simbiozes mērķis ir radīt visaptverošu, juteklisku dramaturģisku pieredzi. Pamatu veido garša, no augstas kvalitātes sastāvdaļām prasmīgi pagatavoti ēdieni un maltītes ieturēšanas process, taču vienlaikus mērķis ir panākt, lai maltīte sniegtos arī ārpus šķīvja. Tas ietver gan tiešu iejaukšanos fiziskajā vidē, gan laika un telpas radīto robežu nojaukšanu.
Viesu skaits, kādu vienlaikus var uzņemt restorāns Alchemist, ir 48, un vakariņas tajā ilgst no trim līdz piecām stundām. Maltītes ieturēšana notiek tradicionālā veidā – sēžot pie galdiņiem, un, kaut arī restorānā atrodas aktieri, lielākā daļa teatrālās drāmas norisinās tieši šķīvjos. Vairums no kopumā 50 oriģinālajiem kulinārijas iespaidiem ietver dažādus zemtekstus un mudina apmeklētājus aizdomāties par nopietniem jautājumiem, piemēram, vides piesārņojumu un izšķērdīgu attieksmi pret pārtiku. Līdztekus Michelin zvaigznes nopelnījušajai ēdienkartei drāmas izspēlēšanā liela nozīme ir vairākos līmeņos izvietotā restorāna interjera dizainam.
Ēka sākotnēji bija noliktava, kurā Dānijas Karaliskais teātris izgatavoja un glabāja dekorācijas. Pirmos restorāna Alchemist dizaina uzmetumus Rasmuss Munks radīja patstāvīgi 2016. gadā, bet gadu vēlāk projektā iesaistījās britu arhitekts Maikls Dankalfs (Michael Duncalf, Studio Duncalf). Alchemist mūsdienīgajā interjerā galvenā uzmanība ir vērsta uz estētiku, mākslu un tehnoloģijām, savukārt tumšā krāsu gamma un dabīgā apgaismojuma trūkums sajūtu līmenī padara to par vietu ārpus laika un telpas. Masīvās bronzas ieejas durvis, kas ir 2,5 metrus platas un gandrīz 4 metrus augstas, ir radījusi dāņu māksliniece Marija Rubinke (Maria Rubinke). Galvenās viesu uzņemšanas zāles griesti ir vairāk nekā 22 metrus augsti, un, lai uzbūvētu milzīgo, planetārijam līdzīgo kupolu, kura diametrs ir 17 metri un zem kura atrodas galvenā pusdienu zāle, bija nepieciešamas 200 tonnas tērauda. Viesi var vakariņot arī liektās līnijās ieturētajā bāra zonā, kur 12 kartogrāfijas projektori rāda panorāmas attēlus, tostarp hipnotiskas ziemeļblāzmas ainas. Citā telpā ar grafiti mākslinieces Lady Aiko instalāciju palīdzību ir radīta vide, kas atgādina Ņujorkas multikulturālo atmosfēru, bet gaismas un skaņas instalācija ved viesus caur gaismas diožu labirintu, kas vēsta par LGBT kopienas problēmām.
Līdzīgi tam, kā senlaiku alķīmiķi mēģināja radīt jaunu izpratni par pasaules kārtību, apvienojot filozofiju, dabaszinātnes, reliģiju un mākslu, holistiskā virtuve cenšas paplašināt izpratni par vakariņu ieturēšanu, radot kulinārijas pieredzi, ko veido ar redzi, dzirdi, tausti, ožu un garšu uztverami iespaidi. Efekta pastiprināšanai kalpo ekscentrisks interjera dizains – drosmīgas instalācijas un sarežģītas konstrukcijas, kas ievelk apmeklētājus paralēlā realitātē. “Es vēlos, lai Alchemist rosina komentārus par mūsu tagadni un rada kaut ko tādu, kam ir rezonanse arī ārpus restorānu nozares. Es gribu, lai cilvēki ēd un pēc tam – domā,” savu redzējumu pauž Rasmuss Munks.