Restorāns Kest – kontrastu piedzīvojums Cēsīs
Mūsdienās restorāna apmeklējums vairs nav tikai stāsts par izsalkuma remdēšanu, bet gan par daudzpusīgu pieredzi, kas sniedz jaunus vizuālus, emocionālus un, protams, garšas iespaidus. Līdzās ēdienkartei, apmeklētājiem ir svarīgs restorāna iekārtojums un vizuālais stāsts. Ar izteiksmīgu, dramaturģiski pārdomātu un kontrastainu telpu dizainu izceļas jauns restorāns Kest.
Kest, kas lībiešu valodā nozīmē viņpus, atrodas Cēsīs, bijusī ugunsdzēsības ēkā. Ņemot vērā vecās ēkas un vēsturiskās konstrukcijas specifiku, betona pārsedzes un grīdas, ķieģeļu un raupjās, neapstrādātās sienas tika saglabātas un integrētas jaunā restorāna dzīvē. Objekta interjers tika radīts divos etapos. Vispirms tika izveidota restorāna baltā ēdamzāle, kuru projektēja arhitekts Austris Mailītis. Tad bāra un lounge zonas izveidei tika pieaicināta dizainere Anda Ozoliņa. Pavāra Māra Jansona un saimnieka Gundara Skudriņa redzējumā otrā zālē bija jāveido atšķirīga, pat pilnīgi pretēja atmosfēra. Šīs telpas, rosina iedzert kafiju vai kādu kokteili un pakavēties nesteidzīgās sarunās.
Dizainerei radās doma par kontrasta sajūtas radīšanu – baltais pret melno šo vārdu vistiešākajā nozīmē. Pretstatā baltajai ēdamzālei, lounge-bāra zonas tonalitāte ir pilnīgi tumša. Brūngani dabīgās ādas dīvāni mijas ar filca atpūtas krēsliem, bet apaļie galdiņi ir izkārtoti tādā veidā, lai katrai atsevišķai viesu grupai radītu maksimāli privātu un intīmu vidi. Tas tiek panākts arī pateicoties klusinātai gaismai.
Ar prožektoru palīdzību tiek akcentētas tikai dīvānu zonas un pats bārs, kas atrodas telpas vidū un ir veidots no smalkas metāla konstrukcijas, lai neradītu masīvu efektu. Pēc savas būtības bāra lete līdzinās vienkāršam galdam, uz kura ir izvietots visu pieejamo dzērienu sortiments. Virs bāra lepni „sēž” dekoratīvi keramiski cilvēciņi, kas tika aizgūti no saimnieka personīgās kolekcijas. Pateicoties apgaismojuma un dekora figūru atmosfēriskai saspēlei, uz sienām parādās improvizēts ēnu teātra uzvedums, kas piešķir telpām rotaļīgumu.
Dizainere Anda Ozoliņa atzīst, ka lielākais izaicinājums bijis radīt līdzvērtīgu vidi, kad viena no telpām jau ir radīta. Autorei tas ir izdevies, ir panākts arī “šokējoša pārsteiguma efekts”. No pirmā ēdam-cēliena viesi nonāk pavisam citā sajūtu gammā, pārslēdzas citā noskaņojumā, kas ir relaksēts, nomierinošs un intīms, katrai galdiņu grupai savs. Līdzās šefa ēdienkartes baudīšanai, telpu kontrastu piedzīvojums ir Kest restorāna vizītkarte.